Menu
FI|EN

Ajassa

NÄYTTELYOPASTUKSET PÄÄSYMAKSUN HINNALLA KUUKAUDEN ENSIMMÄISENÄ KESKIVIIKKONA

RIISAn avoimet näyttelyopastukset Pyhyyden portailla -kokoelmanäyttelyyn järjestetään jokaisen kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona klo 12 ja klo 16.30. Tällöin museo on poikkeuksellisesti avoinna klo 18 saakka. Opastus sisältyy pääsylipun hintaan. HUOM! Ryhmäopastukset erikseen sovittavina aikoina. Seuraavat opastukset ovat keskiviikkona 4.7.2018. Tervetuloa!

Opastuskalenteri:.

4.7. Opastus Pyhyyden portailla -kokoelmanäyttelyyn klo 12 ja Kivestä Kuvaksi mosaiikki-ikoninäyttelyyn klo 16.30.

1.8. Opastus Pyhyyden portailla -kokoelmanäyttelyyn klo 12 ja Kivestä Kuvaksi mosaiikki-ikoninäyttelyyn klo 16.30.

5.9. Opastus Pyhyyden portailla -kokoelmanäyttelyyn klo 12 ja Kivestä Kuvaksi mosaiikki-ikoninäyttelyyn klo 16.30.

3.10. Opastus Pyhyyden portailla -kokoelmanäyttelyyn klo 12 ja klo 16.30.

7.11. Opastus Pyhyyden portailla -kokoelmanäyttelyyn klo 12 ja klo 16.30.

5.12. Opastus Pyhyyden portailla -kokoelmanäyttelyyn klo 12 ja klo 16.30.

________________________________________________________________________________________________________

Kiva Kesä RIISAssa 5. - 10.6. KLO 10 - 16

Kesäkivaa koulujen kesälomaviikolla 5.6.-10.6.! RIISAssa on parhaillaan esillä mosaiikki-ikoninäyttely "Kivestä Kuvaksi". Sinäkin voit kokeilla luoda oman mosaiikki-teoksen omatoimisessa työpajassa. Tarjolla on paperipohjaisia malleja sekä silkkipaperipalloja ja muita materiaaleja. Kokoa värikäs paperimosaiikki! Teos voi olla lahja läheisille tai koristaa oman huoneen seinää.
Työpajan hinta on 1€/kpl.

Perjantaina 8.6. klo 11 järjestetään Safari -opastus lapsille.
Miksi Georgios Voittajan ikoniin on kuvattu lohikäärme? Mitä kyyhkynen symboloi? Onko käärme synnin vai viisauden vertauskuva? Tule opastukselle ja saat vastaukset kysymyksiin. Opastuksen jälkeen on mahdollisuus osallistua omatoimiselle etsimistehtävälle.

Lisätietoja koko OHJELMASTA.

__________________________________________________________________________________________________________

Tullin takavarikoimia ikoneita RIISAan

Suomen ortodoksinen kirkko vastaanotti 17 Tullin haltuun ottamaa tulliselvittämätöntä ikonia.

Kuva: Pyhä Nikolaos Ihmeidentekijä, tempera puulle, 1800-luku. Ikoniin kuuluu myös metalliriisa. Henna Hietainen / RIISA.

Suomen ortodoksinen kirkko on luovuttanut Tullilta saamansa ikonit Suomen ortodoksisen kirkkomuseon säätiön hallintaan. Luovutussopimus allekirjoitettiin 6.4.2018 ja asia annettiin kirkollishallitukselle tiedoksi 17.4.2018.

Luovutukseen sisältyy 17 Tullin haltuun ottamaa tulliselvittämätöntä ikonia. Tullivalvontaan jääneet ikonit on otettu haltuun Nuijamaan ja Vaalimaan tulleissa vuosina 1995–2004 ja 2011. Tulli on pyrkinyt tavoittamaan mahdollisia omistajia julkisilla kuulutuksilla.

Tullilaki (304/2016) kieltää pyhäin kuvien julkisen tullihuutokaupan Suomessa. Laki mahdollistaa kuitenkin edellä mainitun aineiston luovuttamisen valtiovarainministeriön päätöksellä valtion laitokselle tai muulle taholle.

Tullilain 81 §:n nojalla ministeriö päätti 25.4.2017 luovuttaa edellä mainitut Tullin haltuun jääneet ikonit Suomen ortodoksiselle kirkolle. Ikonien luovutus tapahtui Kuopiossa 9.6.2017.

– Tämä on ensimmäinen kerta, kun Suomen ortodoksinen kirkko virallisena organisaationa vastaanottaa Tullin haltuun jääneitä ikoneita, toteaa museonjohtaja Teresa Töntsi.

Suomen ortodoksisen kirkkomuseon RIISAn kokoelmiin kuuluu tullitakavarikoita, ja yksittäisiä lahjoituksia on myös ortodoksisissa seurakunnissa.

– Tämän lahjoituksen osalta puhumme kuitenkin ensi kertaa tapahtuneesta valtion viranomaisten välillä dokumentoidusta lahjoituksesta, iloitsee Töntsi.

Ikoniluovutukseen kuuluu temperavärein puulle maalattuja ja painokuvaikoneita sekä metalli-ikoneita. Ikonit esittävät mm. Kristusta, Jumalanäitiä ja pyhiä ihmisiä. Ikonit ajoittuvat pääosin 1800-luvulle.

Kirkon kanssa tehdyllä sopimuksella Säätiö sitoutuu säilyttämään ikonit ja huolehtimaan niiden kunnosta sekä vastaamaan niiden säilytyksestä ja mahdollisesta konservoinnista, josta osapuolet sopivat erikseen. Aiempien käsittely- ja säilytysolosuhteiden vuoksi ikonien kunto on vaihteleva, joten ikonien kokoaminen näyttelyksi ei ole toistaiseksi ajankohtaista.

Lisätietoa: museonjohtaja Teresa Töntsi, p. 040 865 0741.

_________________________________________________________________________________________________________

Ömeising Reis

Ömeising Reis -opiskelijatapahtuma keräsi 11.4.2018 yli 200 tutor-opiskelijaa (Savonia AMK, UEF, HUMAK) tutustumaan Kuopion kulttuurikohteisiin. Heidän tuli kaupunkisuunnistuksella suorittaa eri paikoissa erilaisia tehtäviä. RIISAssa oli Instagram-kilpailu, jonka tuloksia näette tässä. Alla olevassa kuvassa rekonstruoidaan Petsamon luostarin tuho-maalausta. Kiitokset kaikille osallistujille!

Tapahtuman toteutuksessa olivat mukana RIISAn lisäksi Kuopion kaupunginteatteri, Kuopion kaupunginorkesteri, Kuopion kansalaisopisto, Kuopion kaupunginkirjasto, ANTI-festival, ITAK, Tanssiteatteri Minimi, Kuopion museo ja Kanttila.

__________________________________________________________________________________________________________

Mokoma-yhtyeen solistina tunnettu Marko Annala julkaisi esikoisromaaninsa Värityskirja maaliskuussa 2017. Kirja käsittelee kipeiden aiheiden, kuten koulukiusaamisen ja masennuksen lisäksi niitä hetkiä, jotka valaisevat ja värittävät elämän. Romaanissa sivutaan myös matkaa Valamon luostariin ja tutustumista sen museoon:

Museossa pysähdyn erään vitriinin äärelle. Sen sisus salpaa hengitykseni. Katson kuin naulittuna vitriiniin aseteltua asua, joka kiehtoo minua. Aivan kuin tietäisin miltä se tuntuu, kuinka se tuoksuu ja miltä sitä tuntuisi kantaa yllään. Sen tummanpuhuva ilme puhuttelee minua. Se on tehty mustaakin mustemmasta kankaasta, sen reunoissa kulkee valkoisella kirkkoslaavitekstejä, sen kasvot kokonaan peittävä huppu on koristeltu risteillä ja pääkalloilla, ja sen vyötäisillä on musta pitkä rukousnauha. (---) ”

Tämän inspiroimana Marko Annala vieraili syyskuussa myös RIISAssa, Pyhyyden portailla-kokoelmanäyttelyssä. Tervetuloa toistekin!