Menu
FI|EN

Ajassa

Ajankohtaisia tapahtumia

Merkkien salat

RIISA pääsi osaksi jännittävää projektia, kun Tuotanto Femkanten Media Oy kävi kuvaamassa jaksoa sarjaan Merkkien salat. Toimittaja Ella Kannisen ja symbolitutkija Liisa Väisäsen luotsaama sarja julkaistaan syksyllä 2021. Edellisen kauden jaksot ovat nähtävissä Yle Areenassa. Kiitokset mukavalle tuotantotiimille!

"Merkkien salat -ohjelmasarja käsittelee symboleita, joita löytyy suomalaisten elämästä ja arjesta. Emme aina tiedä, mitä merkkejä päällämme kannamme. Meitä ympäröi valtava salattu maailma joka kätkeytyy populaarikulttuurin merkkeihin kuin myös uskonnollisiin symboleihin tai vaikkapa liikennemerkkien muotoihin ja väreihin. Ohjelma lupaa, että sen katsottuasi näet maailman erilaisin silmin!"

Kuvat: Henna Hietainen, RIISA.

___________________________________________________________________________________________________

Pyhän Karitsan ritarikunnan huomionosoitukset

Taiteilija ja keräilijä Risto Vilhuselle myönnettiin Jumalainen valo - Risto Vilhunen 75 -näyttelyn tiedotustilaisuudessa 5.6.2020 Pyhän Karitsan ritarikunnan 1. luokan ritarimerkki. Samassa yhteydessä 1. luokan ritarimerkki myönnettiin myös RIISAn museonjohtaja Teresa Töntsille.

Pyhän Karitsan ritarikunta perustettiin 1935 ja sen suurmestarina toimii virassa oleva Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispa. Pyhän Karitsan ritarikunnan kunniamerkkejä jaetaan Suomen ortodoksisen kirkkokunnan palveluksessa ansioituneille tai sille palveluksia tehneille kansalaisille, niillekin, jotka eivät ole kirkkokunnan jäseniä.

Kuvat: Henna Hietainen, RIISA.

________________________________________________________________________________________

RIISALLE ERITYISAVUSTUS KULTTUURIMATKAILUN KEHITTÄMISEEN

Suomen ortodoksisen kirkkomuseon säätiö on saanut Opetus- ja kulttuuriministeriöltä erityisavustuksen kulttuurimatkailun kehittämishankkeeseen. Myönnetty avustus edistää ministeriön kulttuuripolitiikan strategian tavoitteita ja kulttuurimatkailun kestävää kehittämistä. Hanke kohdistuu erityisesti Suomen ja Venäjän väliseen kulttuurimatkailuun. Sen keskiössä on säätiön hallussa ja omistuksessa oleva suomalaiskansallisesti merkittävä kulttuuriperintö ja sen tietovarannon avaaminen kestävälle matkailulle. Hanke kestää vuoden 2021 lokakuuhun, ja ministeriön rahoitus on 50.000 euroa. Hankehaku oli vuoden 2019 lopussa.

’Kalassa merta lähempänä’ -hanke on tietopohjainen palveluhanke ylirajallisen matkailukokemuksen kehittämiseksi. - Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että hankkeessa matkailuvolyymi kohdennetaan alueille, jotka tarjoavat kulttuuristen ja ortodoksisten teemojen välityksellä matkailijalle kasvatuksellisen ja sivistyksellisen ulottuvuuden, toteaa museonjohtaja Teresa Töntsi. Hanke mahdollistaa vahvan tietopohjaisen ja osallistavan matkailuelämyksen sekä sisältöjen saatavuuden jo matkailijan kotimaassa.

’Kalassa merta lähempänä’ -hankkeen keskiössä on II maailmansodan aikana Kanta-Suomeen evakuoitu ja Kuopiossa sijaitsevan Suomen ortodoksisen kirkkomuseon RIISAn Pyhyyden portailla -kokoelmanäyttelyssä esilläoleva kansallinen kulttuuriperintö. Kokoelmien elämyksellisyys ja vaikuttavuus vahvistuu ymmärryksestä niiden evakkotaipaleesta. Alueet ja paikkakunnat, joista kokoelmat ovat evakuoidut, sijaitsevat nykyisen Venäjän alueella, ja esineillä on siellä edelleenkin imaginäärinen paikkansa.

Hankkeesta kerättävä tietovaranto mahdollistaa mobiilidatan avulla saavutettavan kulttuuri- ja -matkailureitin vaikkapa nojatuolimatkailijalle. - Järjestelmä tunnistaa siis esineen ja sen historiallisen sijaintipaikan (esim. Laatokan järven Valamon ja Konevitsan luostarit) eli toimii kaksipuoleisesti, iloitsee Töntsi. Kulttuurikokemuksen eläväksi tekeminen laajentaa kävijä-kokemusta ja mahdollistaa osallisuuden ortodoksiseen kulttuuriperintöön.

Hanke mahdollistaa uuden tiedon tuottamisen, kansainvälisen tutkimusyhteistyön, ymmärryksen vuosituhantisesta ortodoksisesta kulttuuriperinnöstä ja sitä kautta saavutettavasta ylirajallisesta kävijäkokemuksesta. Kestävä ja laadukas kulttuurimatkailu kehittää sivistys-tämme ja kartuttaa inhimillistä pääomaamme. - Ja mikä ihaninta, se antaa entistä laajemmat mahdollisuudet kulttuurin harrastamiseen ympärivuotisesti, jatkaa Töntsi.

__________________________________________________________________________________________________________

Muistoja talvisodasta


Kuva: Ortodoksisen kirkkokunnan keskustalo Sortavalassa 1940. Kuva: RIISAn kuva-arkisto.

Talvisota päättyi 13. maaliskuuta 1940. RIISAn kokoelmat ovat syntyneet sodan, evakuoinnin ja selviytymisen tuloksena. Maaliskuussa 2020 tulee kuluneeksi 80 vuotta talvisodan päättymisestä.

RIISA järjestää Muistoja talvisodasta -tapahtumapäivän lauantaina 14.3. klo 12-16. Päivän aikana on mahdollisuus tutustua omatoimisesti valokuvien ja esineiden välityksellä talvisodan muistoihin. Sota jätti jälkensä ja muokkasi Suomea uudelleen, mutta historian tapahtumia ei tule unohtaa.

Tapahtumapäivän ajaksi RIISA nostaa kokoelmistaan esille aineistoa, joka on harvoin esillä. Monitoimitila Mosaiikki toimii erikoisnäyttelytilana tapahtumapäivän ajan.

Pääsymaksut: 10€ / 8€ / Museokortti. Alle 18-vuotiaat aina ilmaiseksi.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Marja-Sisko Aalto: Ikoni to 29.8.2019 klo 16.30

”Kaikille, joille ikonit ovat rakkaita” -omistuskirjoituksella alkaa rovasti ja kirjailija Marja-Sisko Aallon (s. 1954) teos Ikoni. Vuonna 2016 ilmestyneessä dekkarissa Kuopion tuomiokirkosta varastetaan historiallisesti arvokas Raamattu. Varas on kiinnostunut myös vanhoista ikoneista. Hän tunkeutuu museoihin, kirkkoihin ja yksityisiin koteihin, ja jättää jälkeensä Raamatusta repäistyn sivun. Mikä yhdistää sattumanvaraisilta näyttävät murhat, ikonit ja lähes neljäsataa vuotta vanhan Raamatun?

Tule kuuntelemaan ja keskustelemaan kirjailijan kanssa RIISAn Pyhyyden portailla -kokoelmanäyttelyyn torstaina 29.8.2019 klo 16.30. Pääsymaksu 8/10 euroa, Museokortti.

TERVETULOA!

________________________________________________________________________________________________

Liisa Ihmemaassa - Kutsu poliitikko museoon -viikko

Suomessa vietetään parhaillaan valtakunnallista Kutsu poliitikko museoon -viikkoa (27.–31.8.2018). Kolmatta kertaa järjestettävän tapahtumaviikon teemana on eurooppalainen kulttuuriperintö: Poliitikko – ole eurooppalainen, tunne kulttuuriperintösi.

Kutsu poliitikko museoon -kampanjalla tehdään näkyväksi museoiden toimintaakulissien takana. Poliitikkojen museovierailuilla tuodaan esille museoiden monipuolista työtä ja koko Suomen kattavan museoverkoston yhteiskunnallista merkittävyyttä. Viikkoa koordinoi Suomen museoliitto.


Savon Sanomat dokumentoi Leila Savolaisen museopäivää.

RIISA kutsui vieraakseen terveydenhoitaja Leila Savolaisen (kesk.), joka toimii Kuopion kaupunginvaltuuston ja -hallituksen jäsenenä. Maahanmuuttajien parissa työskentelevä Savolainen oli erityisesti vaikuttunut kirkkomuseon roolista siirtokarjalaisten ortodoksien kotouttajana II maailmansodan jälkeen.

Vierailupäivän aikana poliitikko sai käsityksen RIISAn tehtävästä Suomen ortodoksisen kirkon aineellisen, aineettoman ja visuaalisen kulttuuriperinnön tallentajana, säilyttäjänä, hoitajana ja esilletuojana. Lomapäivänään Leila Savolainen pääsi ”työharjoitteluun” museoarkeen. Päivä alkoi aamukahvilla, jonka aikana valotettiin asiantuntijaorganisaation toimintoja ja henkilökunnan työnkuvia.

Pyhyyden portailla -kokoelmanäyttelyyn tutustumisen jälkeen Savolaisen aloitti tutkijana kirkkomuseossa. Tehtävään kuului hopeisen lampukan dokumentointi sähköiseen kokoelmanhallintaohjelma Kosmokseen. Esine mitattiin ja kuvailtiin kirjallisesti. Poliitikko tutustui venäläisten hopealeimojen maailmaan, kun kaupunkileima paljasti lampukan olevan pietarilaista alkuperää. Esine ajoitettiin 1800-luvun ensimmäisille vuosikymmenille.


Leila Savolainen perehtyi kirjallisuuden avulla lampukan historiaan ja merkitykseen sekä hopealeimoihin.Kuopion kaupunginkirjastolla yhteyshenkilönä toimi tiedotusvastaava Lauri Livistö.

Museopäivä tutustutti myös yhteistyösuhteisiin. Kuopion kaupunginkirjastosta noudettiin Kuopion Lyseon kirjastokokoelmaan kuuluva unkarinkielinen Uusi testamentti ja Psalmien kirja vuodelta 1869. Teos tulee esille osaksi kokoelmanäyttelyä Unkarin kulttuuriviikolle (vko 36).


Museonjohtaja Teresa Töntsi kertoi Leila Savolaiselle museon lainauskäytännöistä ja sopimuspapereiden merkityksistä.

Savolainen kirkkomuseossa -yhteenveto tiivisti päivän annin. Poliitikko Leila Savolainen sai monipuolisen kuvan museotyön arjesta sekä ymmärryksen RIISAn merkityksestä ja ammatillisesta vastuusta suomalaiskansallisen kulttuuriperinnön vaalijana ja asiantuntijana. Poliitikon museopäivää seurattiin valokuvaamalla ja aineisto tallennetaan museon kuva-arkistoon. Savolaisen omien sanojen mukaisesti, hän oli kuin Liisa Ihmemaassa.

Lämpimät kiitokset vierailusta Leila!

Kuvat: Henna Hietainen / RIISA.

_________________________________________________________________________________________________________

Ömeising Reis

Ömeising Reis -opiskelijatapahtuma keräsi 11.4.2018 yli 200 tutor-opiskelijaa (Savonia AMK, UEF, HUMAK) tutustumaan Kuopion kulttuurikohteisiin. Heidän tuli kaupunkisuunnistuksella suorittaa eri paikoissa erilaisia tehtäviä. RIISAssa oli Instagram-kilpailu, jonka tuloksia näette tässä. Alla olevassa kuvassa rekonstruoidaan Petsamon luostarin tuho-maalausta. Kiitokset kaikille osallistujille!

Tapahtuman toteutuksessa olivat mukana RIISAn lisäksi Kuopion kaupunginteatteri, Kuopion kaupunginorkesteri, Kuopion kansalaisopisto, Kuopion kaupunginkirjasto, ANTI-festival, ITAK, Tanssiteatteri Minimi, Kuopion museo ja Kanttila.

__________________________________________________________________________________________________________

Mokoma-yhtyeen solistina tunnettu Marko Annala julkaisi esikoisromaaninsa Värityskirja maaliskuussa 2017. Kirja käsittelee kipeiden aiheiden, kuten koulukiusaamisen ja masennuksen lisäksi niitä hetkiä, jotka valaisevat ja värittävät elämän. Romaanissa sivutaan myös matkaa Valamon luostariin ja tutustumista sen museoon:

Museossa pysähdyn erään vitriinin äärelle. Sen sisus salpaa hengitykseni. Katson kuin naulittuna vitriiniin aseteltua asua, joka kiehtoo minua. Aivan kuin tietäisin miltä se tuntuu, kuinka se tuoksuu ja miltä sitä tuntuisi kantaa yllään. Sen tummanpuhuva ilme puhuttelee minua. Se on tehty mustaakin mustemmasta kankaasta, sen reunoissa kulkee valkoisella kirkkoslaavitekstejä, sen kasvot kokonaan peittävä huppu on koristeltu risteillä ja pääkalloilla, ja sen vyötäisillä on musta pitkä rukousnauha. (---) ”

Tämän inspiroimana Marko Annala vieraili syyskuussa myös RIISAssa, Pyhyyden portailla-kokoelmanäyttelyssä. Tervetuloa toistekin!