Harvinaiskirjat

Vanha kirjakokoelma käsittää kirkkoslaavin- ja venäjänkielisiä jumalanpalvelus- ja hartauskirjoja sekä käsikirjoituksia

RIISAn harvinaiskirjojen kokoelmaan kuuluu 375 kirjaa ja käsikirjoituksia, joista suurin osa (n. 200 kirjaa) on kirkkoslaavinkielisiä. Kokoelmassa on teoksia myös latinaksi, kreikaksi, saksaksi, suomeksi ja venäjäksi. Suurimman kokonaisuuden muodostavat Vala­mon muinaismuistokokoelmasta evakuoidut kirjat, joista osa on ainutkertaisia. Har­vi­nais­kirjat ajoittuvat 1400 – 1800-luvuille.

Harvinaiskirjakokoelman teoksista 62 on painettu Moskovassa 1600 - 1900 luvuilla, 37 kirjaa Pietarissa ja 24 kirjaa Kiovan luolaluostarin kirjapainossa. Kokoelmaan kuuluu myös useita muissa ukrainalaisissa ja valkovenäläisissä kirjapainoissa julkaistuja kirkkoslaavinkielisiä teoksia. Teoksia on painettu myös Saksassa, Ranskassa, Virossa, Espanjassa, Italiassa ja Suomessa.

Harvinaiskirjat