Ikonit

Kirkkomuseon ikonikokoelma sisältää yhteensä noin 800 puulle maalattua, painettua tai metalliin valettua ikonia. Ne esittävät Kristusta, Jumalanäitiä, muita py­hiä ihmisiä ja ta­pah­tumia.

Valamon ja Konevitsan luostareista sekä Karjalan seurakunnista evakuoidut ikonit muodostavat arvokkaan kokoelman, jonka vanhimmat ikonit ovat 1600-lu­vulta. Pääosa iko­neis­ta ajoittuu 1700–1800-luvuille. Ikonikokoel­maan kuuluu mm. Valamon luostariin vuonna 1872 tilatut Vasili Peshehonovin työpajassa kultapohjalle maalatut ikonit ja Konevitsan luostarista peräisin olevat Jumalanäidin ikonit, joiden hopea­rii­sat on koristeltu aidoin helmin ja jalokivin.

Uudempaa ikonituotantoa edustavat seu­rakunnista lahjoi­te­tut ja talletetut 1950–luvulla maalatut jälleenrakennuskauden ikonit.

« Takaisin edelliselle sivulle