Me olemme Riisa

Riisa suojaa ja koristaa

RIISA

Riisa tulee venäjänkielen риза-sanasta, jolla tarkoitetaan metallista valmistettua, ikonia suojaavaa ja koristavaa vaippaa. Muun muassa hopeasta tai kullasta valmistetut riisat suojaavat maalattuja ikoneja tuohusten, suitsukkeiden ja lampukoiden savulta. Riisa paljastaa allaan olevasta ikonista kasvojen, käsien ja paljaiden jalkojen yksityiskohtia.

RIISA kätkee ja paljastaa

Kirkkomuseon uusi, yhtenäinen visuaalinen ilme pohjautuu tähän kiehtovaan ajatusleikkiin: loistelias ja näyttävä riisa suojaa kirkkomuseon aarteita ja houkuttelee samalla tutustumaan vuosituhantiseen bysanttilaiseen perintöön ja ortodoksisuuteen.

RIISAn visuaalisesta suunnittelusta on vastannut arkkitehtuuri-, taide- ja muotoilustudio Partanen & Lamusuo Oy.

Kultainen ja hopeinen riisa

Kirkkomuseossa kultainen ja hopeinen riisa vuorottelevat.

Museokokemus RIISAssa on unohtumaton: yhteisöllinen tai yksityinen, pyhä tai arkaainen, mutta silti yhtenäinen, koskettava ja kokonaisvaltainen elämys. Jokaiselle jotakin.

Tunnelmat, tilat, värit, tuoksut ja museokaupan maut on koettava itse! Tule jakamaan museoelämys kanssamme ja kurkista, millaisia aarteita RIISA kätkee.

KULTAINEN RIISA

Kulta on ortodoksisessa perinteessä jumalallisen valon ja Pyhän Hengen rikkauden symboli. Se on taivaallisuuden ja täydellisyyden vertauskuva, mikä selittää sen käytön yhtenä keskiaikaisten taulujen ja itäisen kristikunnan ikonien perusvärinä.

Kulta on myös auringon metalli. Ortodoksisissa kirkkotekstiileissä kulta muodostaa valkoisen, punaisen ja vihreän kanssa luonnollisen väriyhdistelmän.

Kirkkomuseon pääjulkisivussa on nähtävissä koko museon symboli, kultainen riisa. Riisakuvion kaunis bysanttilainen sydämenmuotoinen ornamentiikka on poimittu museon kokoelmista ja on siten sopiva suoja museon arvokkaille aarteille. Koristeellisen riisan läpi siivilöityvä auringonvalo luo tunnelman, joka alkaa jo museon seinien ulkopuolelta.

HOPEINEN RIISA

Hopea on mielen puhtauden symboli. Näyttelytilat hohtavat siis myös hopeaa, joka on kuun väri.