Jumalainen valo Risto Vilhunen 75 6.6.2020 - 27.2.2021

Kuopiolaissyntyinen taiteilija ja keräilijä Risto Vilhunen eli Leonardo da Vilhu (s.1945) luo­vutti 2018 ikoneista ja kristillisestä esineistöstä koostuvan kokoelmansa Suomen ortodoksisen kirk­ko­museon säätiölle. Mittavaan lahjoitukseen kuu­luu 1 200 esi­nettä, joista suurin kokonaisuus ovat metallista valetut ikonit. Taiteilijan 75-vuotis­juhla­vuon­na otanta tästä lahjoituksesta on esillä RIISAn Juma­lainen valo -näyt­telyssä.

Keräilijä Vilhuselle ikoni on ensisijaisesti esteettinen esine, kuva ilman teologiaa. Kokoelman ensimmäinen ikoni oli Kristuksen syntymän ikoni, jonka Vilhusen isä toi sodasta. Pienikokoinen metalli-ikoni – vohvelirauta, kuten keräilijä itse asian ilmaisee – oli keskeisellä paikalla perheen kodissa, kertoo museonjohtaja Teresa Töntsi RIISAsta.

Vuonna 1993 alkaneen oman ikonikokoelman synnylle keräilijällä oli pelkästään esteettinen syy; ateljeekodin ikkunan yläpuolinen hirsiseinä ja ikkunasta avautuva maalaismaisema kaipasivat ikoneita. Opiskeluvuosien vierailut kirkkomuseoon ja kokoelmien sarjakuvamaisesti toteutetut tapahtumaikonit olivat jättäneet muistijäljen.

Kupariseoksesta valmistettuja messinki-ikoneja ja -ristejä valmistettiin sarjatuotantona nykyisen Venäjän ja Ukrainan alueilla 1100-luvulta. Kaulassa kannettavien ristien ja ikonien ohella niitä kiinnitettiin mm. talojen portteihin ja hautaristeihin. Katovuosina ikoneita saatettiin haudata myös peltoon paremman sadon toivossa ja laittaa vainajan mukaan viimeiselle matkalle, kertoo Töntsi.

Taiteilija on kiitollinen, että hänen keräämänsä kokoelma on lapsuuden kotikaupungissa. Ikonit ja sakraaliesineet olivat aikaisemmin osa Vantaan kaupunginmuseon Risto Vilhusen nimeä kantavaa kokoelmaa. Jumalainen valo -näyttelyssä on esillä myös teoslainoja ja ennennäkemätöntä arkistoaineistoa Kuopion taide­mu­seosta.

Kuva: Henna Hietainen, RIISA.