Muistojen maisemia 22.9.2021 - 28.2.2022

Suomen ortodoksinen kirkkomuseo RIISA tuo esille maalauksia maisemista, muistikuvista ja kenties mielikuvistakin, joissa palataan karjalaiseen luontoon sekä ortodoksisten pyhäköiden koristamiin maisemiin. Teokset kytkeytyvät aiheiden tai taiteilijoiden kautta Suomen ja Venäjän ortodoksisten kirkkojen dramaattiseen 1900-luvun historiaan.

Näyttelyn taiteilijajoukko koostuu ammatti- ja harrastelijamaalareista. Esillä on Grigor Auerin ja pappismunkki Arkadin öljyväritöitä ja lisäksi akvarelleja museon omista kokoelmista. Vesivärityöt ovat lähtöisin pappismunkki Arkadin, Anna Medvedevan, Mikael Miikkolan, Maria Nemiloffiin ja Olga Sinakevitš-Jafan siveltimistä. Ajallisesti teokset sijoittuvat sotavuosien molemmin puolin varhaisimman ollessa vuodelta 1917 ja uusimman vuodelta 1994.

Näyttelyssä on määrillisesti eniten rovasti Mikael Miikkolan (1886–1956) akvarelleja. Rovasti Miikkola oli harrastelijamaalari. Ennen talvisotaa hän toimi pappina Suistamon, Taipaleen ja Salmin seurakunnissa ja kirkkoherranviraston hoitajana Kitelän ja Helsingin ortodoksisissa seurakunnissa. Sotien jälkeen hän toimi Tampereen seurakunnan kirkkoherrana. Miikkolan akvarellit kuvaavat lyyrisiä Karjalan maisemia. Niiden ohella esillä on myös vesivärein maalattuja ikoneita. Sotavuosien jälkeen nämä kuvat palvelivat matkaikoneina jumalanpalveluskäytössä.

Näyttelyssä on teoslainoja Kuopion ortodoksisesta seurakunnasta ja Kuopion taidemuseosta sekä yksityiskokoelmasta.