Menu
FI|EN

Enkelielämää Laatokan Valamossa

Enkelielämää Laatokan Valamossa

RIISAn kesänäyttely 30.6. - 30.8.2015

RIISAn kesänäyttely vie Laatokan Valamon luostariin valokuvin, akvarellein ja matkamuistoin. Enkelielämää Laatokan Valamossa -näyttely valottaa luostarielämää, Laatokan saarten kaunista luontoa sekä pyhiinvaellusta luostariin.

Munkkielämää sanotaan enkelielämäksi. Sen tarkoituksena on maallisten huolten hylkäämisellä, itsensä kieltämisellä, alinomaisella Jumalan ylistämisellä ja ahkeralla Jumalan tahdon täyttämisellä valmistua jo tässä maailmassa enkelielämään, jollaista hurskaat ihmiset tulevat viettämään ylösnousemuksen jälkeen. Näyttelyn akvarellit esittelevät skeemamunkkien erakkomajoja ja kuvatekstit valottavat munkkien kiehtovia elämäntarinoita.

Luostarisaarten vetovoima piili rikkaassa jumalanpalveluselämässä, luonnon ainutlaatuisessa kauneudessa ja luostarin loisteliaassa arkkitehtuurissa. Rantojen jylhät, kallioiset maisemat vaihtuivat saaren sisäosissa vehmaiksi, runollisiksi lehdoiksi. Kasvillisuus oli rehevää, ja munkkien istuttamia jaloja lehtipuita kasvoi komeina puistikkoina. Kukkien tuoksu tuntui huumaavana koko kesän. Tuomet, syreenit, ruusut, liljat ja jasmiinit levittivät tuoksuaan vuorollaan.

Pyhiinvaeltajat halusivat muistoja vierailustaan Laatokalla, ja luostarin kaupassa myytiinkin Valamon ikonimaalaamossa maalattuja ikoneja. Kaupan valikoimista löytyi myös erilaisia kaularistejä, ja erityisesti munkkien puusta veistämät matkamuistoesineet olivat korkealaatuista käsityötä. Myynnissä oli erilaisia rasioita sekä katajasta tai Athos-vuoren luostarin sypressistä vuoltuja ristejä ja lusikoita. Moni osti viemisinään myös pienen punaisen tai valkoisen ristin, jonka keskellä olevasta aukosta näkyi Valamon yläkirkon ikonostaasi, pääkirkko ulkoa tai Sergei-laiva.