Menu
FI|EN

Neulalla maalatut 16.8. - 17.12.2016

Kirjontaa kullalla ja silkillä

RIISAn vuoden 2016 toinen kansainvälinen erikoisnäyttely on Neulalla maalatut. Venäläisten kaksoissisarusten Nina ja Nadezhda Osipovan kirjontataidoista kertova näyttely juhlistaa samalla myös Valamon opiston 30-vuotista taivalta. Opisto mahdollistaa tutustumisen ortodoksiseen uskoon, kulttuuriin ja kirkkotaiteisiin.

Käsinkirjonnalla on pitkät perinteet, jotka pohjautuvat aina Bysantin aikoihin. Tekniikka elää yhä, vaikka tekstiilituotannon teollistuttua sitä näkee lähinnä haute couture ja muissa korkeatasoissa designasuissa. Osipovan sisarusten kirjontatyyli pohjautuu 1100-luvun freskoihin ja kirkkotaiteeseen modernilla otteella.

Osipovat aloittivat kirjonnan 10-vuotiaina ja myöhemmin heidät kutsuttiin valmistamaan kirkkotekstiilejä Pyhän Kolminaisuuden luostariin lähelle Moskovaa. Teokset eivät ole koskaan vanhojen kopioita, vaan ainutkertaisia käsitöitä. He suunnittelevat itse mallit, mutta käyvät vuoropuhelua ikonimaalareiden kanssa väreistä ja aiheiden teologisesta sisällöstä.

Kaksoissisarukset ovat ylläpitäneet käsinkirjonnan perinnettä opettamalla kulta- ja silkkikirjontaa Valamon opistossa jo 25 vuoden ajan. RIISAn Neulalla maalatut -näyttely kertoo paitsi uskomattoman tarkasta ja vaativasta tekniikasta, myös kauneuden puhuttelevuudesta. Kirjotut tekstiili-ikonit sisältävät saman sanoman kuin maalatutkin ikonit. Ne ovat väreihin puettua teologiaa. Kärsivällisyyttä vaativa tekniikka synnyttää teoksiin elävän pinnan, jossa silkkilangat heijastavat kauniisti valoa. Näyttelyssä on esillä paitsi Osipovien valmistamia tekstiilejä, myös heidän suomalaisten oppilaidensa kirjomia töitä. Neulalla maalatut jatkaa käsityöperinteen taidokkuutta, jonka historiaan pääsee tutustumaan myös RIISAn Pyhyyden portailla -kokoelmanäyttelyssä.

Nina ja Nadezhda Osipova.