Menu
FI|EN

Tuõddri Peeʹrel -Tunturien Helmet 19.1. - 10.3.2018

Näyttely tutustuttaa kolttasaamelaisten kulttuuriin, käsitöihin ja perinteeseen. Elinympäristön kauneus ja kulttuurin rikkaus välittyvät upeissa valokuvissa ja perinteisissä käsitöissä. Niiden kautta kuvastuu elävä kolttakulttuuri, taidokkaasti valmistetut esineet ja perinteisten asujen värikkäät yksityiskohdat.

Kolttasaamelaiset ovat saamelaisten pieni vähemmistö. Heidän alkuperäinen asuinalue on sijainnut Suomen ja Norjan Lapin koillisimmissa osissa sekä Kuolan alueen luosteisosassa Venäjällä. Toisen maailmansodan jälkeen kolttasaamelaiset asutettiin Inarin kunnan Sevettijärven, Nellimin ja Keväjärven kyliin. Nykyään Suomessa asuu noin 600-700 kolttasaamelaista. Koltan kieli ja kulttuuri ovat uhanalaisia.


Nuorinta sukupolvea Sevettijärvellä, Pietari Niemenmaa. Kuva: Tanja Sanila.

Näyttelyn on toteuttanut Kolttakulttuurisäätiö.

Näyttelyn sivussa esitellään RIISAn kokoelmien Petsamosta ja Petsamon luostarista peräisin olevia tekstiileitä ja esineitä. Esillä on mm. harvoin esille pääseviä jumalanpalvelusasuja sekä yleisön kaipaama tilkkutyönä valmistettu pelena 1700-luvulta. Pelenaan on käytetty pieniä värikkäitä tilkkuja 1200-1300 kappaletta. Tuõddri peeʹrel - Tunturien helmet -näyttely rinnastuu hyvin RIISAn kokoelmanäyttelyyn, sillä valtaosa kolttasaamelaisista on uskonnoltaan ortodokseja.